Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

Sene 2001, hayatımızda her şey olabildiğince güzel. Sekiz yıllık kesintisiz eğitimin altıncı yılını tamamlamış yedinciye geçtiğimiz yazdayız. Havalar güzel, Kuzu Kuzu'yu ezberlemiş mahallede arkadaşlarla bağıra bağıra söyleyerek oldukça yormuşuz. O sırada Tarkan bizlere, hala en güzel albümlerden biri olduğunu düşündüğüm Karma'yı armağan ediyor.



 Armağan derken Karma albüm olarak her şeyin bu kadar kararında ve güzel olduğu bir albüm olduğu için gerçekten Türk müzik tarihine bir armağan. Şarkıların hepsini ezbere o günkü tadı alarak söyleyebilirim. İşin garibi bunu yapacak milyon kişi bulabilirim diye grup açsam inanın başarılı olurum.

Albümdeki şarkıların her birinin tadı ve dinledikten sonra bıraktığı his farklı. Ben buraya "Bu şarkı böyledir" yazsam bu hem doğru hem de yanlış olur. "Her Neredeysen" benim için bir sahil şarkısı gibi, yaz sonu hava hafif kararmaya başlıyor ve gitmiş olanların ardından bekleyenlerin söylediği bir şarkı olarak radyoda Her Neredeysen çalıyor. 

Diğer yandan belki de ülkece en güzel zamanlarımızın soundtracki de Karma. Dünya Kupası'nda 3. olduğumuz o güzel yılda "Taş" Milli Takım'a uyarlanmış ve ülkece herkes şarkıyı hem orijinal şekliyle hem de cover'ıyla dinler hale gelmiştik. 

Albümü düşündüğümde hep içim kıpır kıpır oluyor ama  şarkılara ayrı ayrı baktığımda aslında hareketli şarkıların sayısının daha az olduğunu gördüm. Hareketli şarkılar o kadar kanınızı kaynatıyor ve albümle o kadar bütünleşmiş durumda ki normal olarak Karma dendiği zaman akla ilk onlar geliyor. 

Her ne kadar albüm hareketli şarkılarıyla hatırlanıyor dediysem de "Gitti Gideli" gibi bir gerçeklikten bahsetmeden de geçemeyeceğim. O kadar sakin, o kadar derin ve o kadar güzel bir hüzün var ki şarkıda. Herkesin benzer anlamlar yükleyerek dinlediği bir şarkı olduğunu düşünüyorum. 

Bu arada albümün klipleri de birbirinden güzel ve akılda yer eden cinstendi. Hatta "Hüp" klibiyle ana haber bültenlerinde bile kendine yer edinmişti. Şimdi bu klip televizyonlarda yayınlanabilir mi bilemiyorum, sonuçta çocukların ve gençlerin gelişimini (!) etkilediğini düşünecek çok kişi çıkabilir.




Karma her yönüyle gerçekten tam bir albüm. Belki çıktığı dönemin zihnimdeki güzelliği belki de bana Good Old Laik Days'i hatırlattığı için Karma'nın yeri bende hep farklı. Tarkan iyi ki bu albümü yapmış ve iyi ki onu dinleyebileceğimiz en güzel zamanlarımıza bir imza gibi atmış. Karma benim için güzel günleri hatırlatan ve daha iyisine erişebileceğimizi gösteren bir umut albümü. Dinlememiş olduğunuzu düşünmüyorum ama bu yazıyı okuduysanız Karma'nın en sevdiğiniz şarkılarını peş peşe dinlemenizi tavsiye ederim.



Diğer albüm incelemeleri için buraya tıklayabilirsiniz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib