Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

Viggo Mortensen! İsmiyle başlamak gerekir diye düşünüyorum öncelikle. Yüzüklerin Efendisi filminde canlandırdığı Aragorn karakteri ile gönlümüzde taht kurmuş olan oyuncu, bu filmde Tony Lip karakteri ile gerçekten bambaşka bir şekilde hafızama kazındı. İtalyan asıllı olmayıp, bu kadar İtalyan olunabilirdi sanırım.




Filmin konusuna gelince; film1960’larda Afrikan-Amerikan bir piyanist olan Dr.Donald Shirley (Mahershala Ali) , yapacağı zorlu Güney Amerika turunda kendisine eşlik edecek ve aynı zamanda da yardımcılığını yapacak bir fedai aramasıyla başlıyor. İşçi sınıfından İtalyan asıllı Tony Lip ile yolları bu şekilde kesişiyor ve bize de bu iki uç noktanın birlikte seyahatini keyifle izlemek kalıyor.

Uzun zamandır bu kadar az beklentiyle izlemeye başlayıp, bu kadar etkileyici bulduğum bir film olmamıştı. Bütün duyguları oldukça kararında yaşatan film; bittiğinde izleyicileri gerçekten düşünecek, sorgulayacak birçok konu ve gülmekten kasılmış yanaklar ile baş başa bırakıyor. Bu kadar güleceğimi tahmin eder miydim? Asla! Karakterler o kadar yerli yerinde ki, film olduğunu unutup adeta bir yolculuğa eşlik ederken buluyor insan kendini.

O dönem Amerika’sının Afrikan-Amerikan’lara bakış açısını ve yapılan insanlık dışı uygulamalarını çok net gözler önüne seren film; ırkçılık konusuna oldukça güzel değiniyor. Ne kadar başarılı olursan ol, ten renginin nerede yemek yiyeceğini belirlediği bir dünya…

Bu noktada Dr. Donald Shirley karakterine de değinmek gerekir. Mahershala Ali, bakışı ile dahi karakterin takıntılı ruh halini ekrana yansıtmayı başarmış. Çok başarılı bir piyanist olan doktor karakterinin, takıntıları, burnu hava tavrı ama en çok da kırılganlıkları ve hassas ruhu ile kalbime dokunmayı başardığını söylemeliyim.



Irkçılık, aile, insan ilişkileri, cinsiyet baskıları ama en çok da dostluk anlatılmış filmde. Dostluğun aslında nasıl tüm sorunların üstesinden geldiğini izledikçe bir tebessüm yerleşiyor yüzüne insanın. En büyüğünden bir önyargı hatta tamamen para için başlayan bir ilişkide dostluğun gelişimini izlemek ise daha çok keyif veremezdi. Anlatımı, çekimleri, oyunculukları ve de hepsini not etme isteği uyandıran replikleri ile izlenesi filmler arasında üst sıralara yerleşti.


Diğer film incelemelerimiz için buraya tıklayabilirsiniz.







1 yorum:

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib